Vi hjälper dig med bergvärme i Stockholm
Ser man till energi och uppvärmning av villor och fastigheter så har en tydlig förändring skett i Sverige. Folk i gemen är mer medvetna om att det de facto finns val att göra och alternativ att välja mellan. Dessutom så börjar den klimatkris vi kan stå inför också ge avtryck i hur folk gör sina val.
I en högre utsträckning vill man dra sitt strå till stacken och bidra till en bättre värld. Då man inte sällan också kan tjäna pengar – stora sådana – på smarta energival så finns ytterligare en bonus med i bilden. Vad gäller energi och uppvärmning av en villa så finns det ett alternativ som visat sig vara mer populärt än andra. Detta i form av bergvärme.
Bergvärme är ett bra val och det gäller oavsett var i Sverige man bor. I Stockholm, där vi erbjuder våra lösningar för bergvärme, så fungerar det ypperligt. Man ska emellertid också veta att bergvärme i Stockholm inte sker på uppstuds och utan en undersökning av den tomt man äger.
I vissa fall så fungerar andra lösningar gällande värmepumpar bättre och där bergvärme både blir ett kostsamma och mindre effektivt alternativ. De geologiska förutsättningarna måste vara goda för att just bergvärme i Stockholm ska vara en bra investering. För, ser man till det senare så är det nämligen exakt det som bergvärme handlar om: en ren investering.
Vad kostar det att borra bergvärme?
Själva borrningen för energibrunnen utgör ofta den största enskilda delen av den totala installationskostnaden för bergvärme – det som tidigare nämndes som ”lejonparten av kostnaden”. Att specificera ett exakt pris enbart för borrningen är dock svårt, eftersom det är en integrerad del av hela projektet och priset påverkas av flera specifika faktorer:
- Borrhålets djup: Det viktigaste som styr borrkostnaden är hur djupt man behöver borra. Djupet bestäms i sin tur av husets energibehov (storlek, isolering etc.) och den specifika värmepumpens effekt. Ett större energibehov kräver ett djupare hål (eller ibland flera hål), vilket ökar kostnaden.
- Geologiska förutsättningar: Mark- och bergförhållandena på din tomt spelar stor roll. Att borra genom olika typer av bergarter kan ta olika lång tid och kräva olika tekniker. Om det finns mycket jordlager ovanpå berggrunden kan det krävas foderrör för att stabilisera hålet, vilket också påverkar priset.
- Antal borrhål: För mycket stora fastigheter eller hus med extremt högt energibehov kan det behövas fler än ett borrhål, vilket naturligtvis ökar den totala borrningskostnaden.
Kostnaden för borrningen är en betydande, men variabel, del av den totala investeringen. Prisindikationen i tabellen ovan inkluderar den uppskattade kostnaden för borrning för respektive husstorlek och värmepumpskapacitet.
För att få en exakt specificering av borrningskostnaden och den totala kostnaden för just ditt projekt, är den kostnadsfria besiktningen och den efterföljande offerten från våra specialister det bästa steget. Då får du en tydlig bild av alla kostnadsposter baserat på dina unika förutsättningar.
Förstå den totala kostnaden för att installera bergvärme
När man överväger bergvärme är kostnaden för att installera bergvärme en central fråga. Som tabellen ovan indikerar, varierar priset beroende på husets storlek och energibehov. Men vad ingår egentligen i den totala bergvärme kostnad installation? Förutom själva IVT-värmepumpen och borrningen av energibrunnen, inkluderar en komplett installation från Energikomfort vanligtvis:
- Projektering och dimensionering: Expertanalys för att säkerställa rätt system för just ditt hus.
- Borrning: Inklusive etablering på plats och eventuella foderrör.
- Kollektorslang: Material och installation av slangen som hämtar värmen från berget.
- Installation av värmepump: Montering och anslutning av inomhusenheten.
- Anslutning till husets värmesystem: Integrering med dina befintliga radiatorer eller golvvärme.
- El-installation: Nödvändig elanslutning för värmepumpen.
- Driftsättning och injustering: Säkerställer optimal prestanda och effektivitet.
- ROT-avdragshantering: Vi hjälper dig självklart med administrationen kring ROT-avdraget, vilket direkt påverkar din slutgiltiga kostnad för bergvärme.
Att förstå dessa komponenter ger en klarare bild av vad installation av bergvärme kostar och värdet i den investering du gör. Kom ihåg att den exakta kostnaden för bergvärme fastställs i den personliga offert du får efter vår kostnadsfria besiktning.
Vad kostar bergvärme per år?
En av de största fördelarna med att installera bergvärme från Energikomfort är den låga årliga driftskostnaden. När du väl har gjort den smarta investeringen i ett hållbart och bekvämt värmesystem, kommer du att märka en markant skillnad på dina löpande utgifter för värme och varmvatten, år efter år.
Den primära kostnaden: Elförbrukningen
Den huvudsakliga löpande kostnaden för bergvärme är elen som krävs för att driva värmepumpens kompressor och cirkulationspumpar. Men här kommer den stora fördelen: bergvärmepumpen är otroligt effektiv.
- Hög effektivitet (SCOP/Årsvärmefaktor): Systemet hämtar den största delen av energin direkt från berggrunden. För varje kilowattimme (kWh) el som pumpen förbrukar, levererar den ofta 3 till 5 kWh värme tillbaka till ditt hus. Det betyder att din elförbrukning för uppvärmning minskar drastiskt jämfört med exempelvis direktverkande el.
Vad påverkar din årliga kostnad?
Den exakta årskostnaden varierar beroende på flera faktorer:
- Ditt hus energibehov: Hur stort är huset, hur välisolerat är det, var i landet ligger det och hur varmt vill ni ha inomhus? Detta avgör hur mycket värme som totalt behövs under året.
- Elpriset: Kostnaden per kWh el varierar över tid och mellan olika elavtal.
- Systemets effektivitet: En modern, korrekt dimensionerad och väl installerad bergvärmepump från Energikomfort har hög verkningsgrad (högt SCOP-värde), vilket minimerar elförbrukningen.
- Användning av varmvatten: Hur mycket varmvatten hushållet förbrukar påverkar också den totala energianvändningen.
Räkneexempel:
Låt oss säga att ditt hus tidigare förbrukade 20 000 kWh per år med direktverkande el för värme och varmvatten. Med ett elpris på 1,50 kr/kWh innebar det en årlig kostnad på 30 000 kr.
Med en effektiv bergvärmeanläggning som har en årsvärmefaktor (SCOP) på 4, skulle elförbrukningen för samma värmebehov minska till cirka 5 000 kWh (20 000 kWh / 4).
Årlig elkostnad för bergvärme: 5 000 kWh * 1,50 kr/kWh = 7 500 kr
I detta exempel blir den årliga driftskostnaden alltså endast 7 500 kr, vilket innebär en besparing på hela 22 500 kr per år jämfört med direktel.
Underhållskostnad
För att säkerställa optimal drift, hög effektivitet och lång livslängd på din anläggning rekommenderar vi regelbunden service. Kostnaden för ett serviceavtal eller ett enskilt servicebesök är liten i förhållande till de besparingar och den komfort bergvärmen ger. Se det som en försäkring för att din investering ska fortsätta leverera på topp.
Fördelar med bergvärme
Om man ska förklara bergvärme på ett enkelt sätt så handlar det om att man först borrar ett hål i grunden – detta för att kunna nå den solenergi som samlats i berggrunden. Denna värme omvandlas sedan – via en bergvärmepump – till energi för att värma upp huset. Detta ger en bra, om än något förenklad, bild av hur bergvärme fungerar. Fördelarna med bergvärme är många. Vi kan räkna upp några av dessa här nedan:
- Du sparar pengar. Den kanske mest påtagliga fördelen är den direkta sänkningen av dina uppvärmningskostnader. Genom att byta till bergvärme kan hushåll ofta minska sina kostnader för värme och varmvatten med upp till 80% jämfört med direktverkande el eller olja. Detta frigör betydande resurser i din hushållsbudget varje år. Minst lika viktigt är den ökade ekonomiska tryggheten. Bergvärmens driftskostnad är mycket stabilare än priset på fossila bränslen eller direktverkande el. Du blir mindre känslig för svängningar på energimarknaden och kan enklare budgetera dina boendekostnader. Den huvudsakliga löpande kostnaden är elen som driver pumpen – och eftersom systemet är så effektivt blir denna kostnad låg.
- Grön energi. Bergvärme är grön energi som inte bidrar till en sämre miljö och värld. I och med att energin hämtas från solen – via berggrunden – så skapas ett grönt, positivt kretslopp som vi alla har nytta av. Genom att fler väljer bergvärme i Stockholm så minskas också utsläppen.
- Du slipper underhåll. En bergvärmepump idag sköter sig i stort sett själv. Du behöver inte hålla på att sota eller förse pumpen med något typ av bränsle: den är självgående. Dessutom så kan man idag också koppla bergvärmepumpen mot exempelvis mobilen och därigenom också reglera temperaturen efter behov på ett väldigt smidigt sätt. Det är en perfekt lösning under exempelvis en semester där ni i lugn och ro kan se till att inomhustemperaturen är behaglig när ni kliver in genom dörren.
- Behagligt inomhusklimat. Under vinter så får ni en behaglig – och lättreglerad – temperatur inomhus. Samma sak gäller under sommaren, men på ett motsatt sätt. Då vill ni ha svalka snarare än värme och detta går att få genom en bergvärmepump. En smart lösning som ger er extra allt.
Utöver de uppenbara ekonomiska och miljömässiga fördelarna med bergvärme, finns det fler bergvärme fördelar som kan vara avgörande för ditt val av uppvärmningssystem:
- Ökat fastighetsvärde: En installerad bergvärmeanläggning ses ofta som en attraktiv investering som kan höja värdet på din fastighet vid en framtida försäljning. Köpare uppskattar de låga driftskostnaderna och den miljövänliga profilen.
- Minimalt utrymmesbehov utomhus: Till skillnad från andra system kräver bergvärme minimalt med synligt utrymme på tomten. Borrhålet är litet och diskret när det väl är klart.
- Lång livslängd: En väl underhållen bergvärmepump har en lång teknisk livslängd, ofta 15-20 år eller mer, och själva energibrunnen (borrhålet) kan hålla i över 50 år, vilket gör det till en långsiktigt hållbar lösning.
- Trygg och säker drift: Bergvärme är ett mycket säkert uppvärmningssystem utan öppen låga, bränslehantering eller risk för gasläckor.
Att väga samman alla dessa bergvärme fördelar ger en helhetsbild av varför det är ett så populärt och smart val för husägare i Stockholm.
Så går en bergvärme installation i Stockholm till i 6 steg
En bergvärme installation är ett projekt som kräver expertis och noggrann planering. När du anlitar Energikomfort för din installation av bergvärme i Stockholm kan du förvänta dig följande process:
1. Kostnadsfri besiktning & offert: Vi börjar alltid med ett hembesök där vi analyserar dina förutsättningar och behov för att kunna ge dig en detaljerad och korrekt offert för bergvärme.
2. Projektering & eventuell tillståndsansökan: Vi planerar installationen i detalj och hjälper vid behov till med ansökan om tillstånd hos kommunen för borrningen.
3. Borrning av energibrunn: Våra certifierade borrare utför borrningen på din tomt. Detta är ofta den mest synliga delen av bergvärme installationen.
4. Installation av kollektorslang: Slangen som ska hämta energin från berget förs ner i borrhålet och ansluts.
5. Installation av värmepump: IVT-värmepumpen installeras inomhus (oftast i tvättstuga eller pannrum) och kopplas till energibrunnen samt husets värmesystem.
6. Driftsättning & genomgång: Vi startar upp systemet, säkerställer att allt fungerar optimalt och går igenom funktionerna med dig så att du känner dig trygg med din nya anläggning.
Hela processen för en bergvärmeinstallation tar vanligtvis några dagar till en vecka att slutföra, beroende på projektets omfattning och förutsättningar.
Vi hjälper er att installera bergvärme i Stockholm
Bergvärme är, helt enkelt, ett väldigt bra alternativ. Frågan är om det är rätt lösning för dig och din familj? Vi hjälper gärna till att ta reda på den saken. Vi har lång erfarenhet av att installera bergvärme och vi kan med lätthet undersöka om rätt förutsättningar finns för just er villa och just det område i Stockholm som ni bor i.
En annan viktig sak gäller även grannarna. Bergvärme är ytterst yteffektivt – borrhålet är ungefär 15 cm i diameter – men trots det så måste man ändå se över närheten till grannarna. Varför? Jo, för att om en granne redan har bergvärme så kan du inte borra hålet för nära detta. Då kan effekten utebli för er båda. Det måste man kontrollera innan.
Priset för bergvärme är en av de negativa sidorna. Installationen är kostsam och där lejonparten av kostnaden handlar om borrningen. Vi brukar alltid hjälpa kunderna att räkna på kostnaden innan och räkna på framtida lönsamhet. Normalt så brukar det ta ungefär tio år innan man nått break-even och kan börja räkna hem pengarna. Vi erbjuder även fina upplägg för avbetalning till våra kunder.
Låter bergvärme som en bra lösning? Välkommen att kontakta oss redan idag så tar vi steget mot en bättre, lönsammare energilösning till ditt hem tillsammans!
Begär en offert för bergvärme
Fyll i vårt kontaktformulär eller ring oss direkt för att boka en kostnadsfri besiktning. Då får du en personlig bergvärmeoffert baserad på dina unika förutsättningar i Stockholm. Inga förpliktelser – bara en tydlig bild av din investering och framtida besparingar. Få din offert på bergvärme från Energikomfort, din IVT-expert i Stockholm!